Forbrukslån til oppussing

Forbrukslån til oppussing

Forbrukslån til oppussing post thumbnail image

Nordmenn er verdensmestere i oppussing. Norske husholdninger bruker milliarder av kroner i året på renovering, og trenden er stigende. Det er faktisk ingen andre land i Europa som bruker mer penger på fornyelse av boligen enn oss. Når du har bestemt deg for å pusse opp, bør du sette opp et budsjett for å se hvor langt pengene rekker.

Hvordan fungerer forbrukslån til oppussing?

Et forbrukslån til oppussing gjør det enkelt å renovere boligen. Dette gjelder selv om du ikke har spart opp nok penger til å dekke alle kostnadene. Et slikt lån trenger du ikke å stille sikkerhet for, og behandlingstiden er som regel rask siden kredittvurdering og informasjon fra gjeldsregisteret hentes automatisk. Lånet er heller ikke knyttet opp mot egen bolig, men kan brukes til å fornye hytta eller utleieboligen. Det er likevel noen krav som må oppfylles for å få godkjent lånesøknaden.

Er det lett å få forbrukslån til oppussing?

Det går som regel raskere å behandle en søknad om lån uten sikkerhet, enn et lån med sikkerhet i bolig. Har du ikke spart opp hele totalsummen, og ønsker du å komme fort i gang med prosjektet, kan det være aktuelt å ta opp et lån. Alle som søker om et usikret lån må gjennom en kredittvurdering, og denne avgjør hvor gode betingelsene blir. Hvor stort lån som innvilges kommer an på inntekt og eventuelle andre lån.

Hvor mye kan jeg låne for å pusse opp?

Lurer du på hvor mye lånet vil koste kan du bruke en lånekalkulator på nettet. Dette er et gratis og enkelt verktøy for å få oversikt over lån og kostnader:  Det er viktig å sette opp et budsjett, fordi kostnadene kan være variable avhengig av hva som skal gjøres. Så bør du se på hvor mye du kan klare å spare, og om du eventuelt trenger et lån i tillegg.

Hvorfor bruke lån uten sikkerhet?

Oppussing kan fort bli mye dyrere enn du tror. Når du vet hvor mye penger du trenger til prosjektet bør du vurdere om du kan vente til du har spart opp nok penger. Noen ganger er det likevel akutte ting som må gjøres i hjemmet, som for eksempel å reparere vannskader på badet. I slike tilfeller kan det være en mulighet å låne penger i banken.

Hva slags lån bør du velge?

Når du låner penger til å pusse opp bør dette fortrinnsvis være til investeringer som gjør at verdien på boligen øker. Her er det særlig rehabilitering av bad, oppussing av kjøkken eller nødvendig vedlikeholdsarbeid som gjelder.

Bruk av håndverkere

Det er mye penger å spare på å gjøre mesteparten av jobben selv. Noen ganger er det likevel nødvendig å bruke håndverkere. I mange tilfeller er det påkrevd, andre ganger er det nødvendig i forhold til forsikringer og garantier på produkter. Dette gjelder spesielt inventar på bad og kjøkken, samt elektriske installasjoner. Gode tips til bruk av håndverker finner du her:

https://www.forbrukerradet.no/forside/bolig/bruk-av-handverker/

Lån med boligen som sikkerhet?

I noen tilfeller kan det lønne seg å ta opp et forbrukslån for å vedlikeholde eller renovere boligen. Det er likevel fornuftig å undersøke om det finnes andre muligheter for å låne pengene du trenger.

  • Privat lån
  • Opplåning på bolig
  • Forbrukslån

Privat lån

Før du kontakter banken kan det lønne seg å sjekke med familie eller gode venner om det er mulig å ta opp et privat lån. Hvis dette er en mulighet er det imidlertid viktig at det skrives en tydelig og god låneavtale, siden den som låner ut penger må være klar over risikoen ved et slikt lån.

Opplåning på bolig

Lån med sikkerhet i eiendom er et glimrende alternativ hvis du har lav belåningsgrad på boligen. Da øker du boliglånet ditt, fordi du ønsker å frigjøre midler til å fornye eller vedlikeholde huset eller leiligheten. Du kan maksimalt låne 85 prosent av verdien på boligen. Det er viktig å få en ny verdivurdering etter oppussingen for å få lavest mulig rente.

Forbrukslån

Skal du pusse opp for å selge kan det lønne seg å ta opp et lån uten sikkerhet. Det forutsetter selvfølgelig at verdiøkningen er større enn kostnadene ved å pusse opp. I tilfeller hvor inventar på bad eller kjøkken må byttes ut på grunn av slitasje kan et slikt lån være helt nødvendig.

Lån til kjøkken eller bad

Bad og kjøkken er de dyreste rommene å pusse opp, og det er som regel nødvendig å hyre inn håndverkere til deler av jobben. Noen banker har derfor spesialisert seg på lån til kjøkken og baderom, og har gode kampanjer med betalingsutsettelser med rentefritak ved kjøp fra de store leverandørene. Det kan være en fordel å benytte seg av tilbud om fleksibel nedbetaling.

Forbrukslån til oppussing av hytte

Et lån til fritidsbolig kan komme godt med hvis du har planer om å pusse opp hytta. Du kan øke komforten gjennom oppgradering av ferieboligen, og dermed legge til rette for late feriedager. Det gjelder enten du drømmer om peiskos på fjellet eller solskinn på bryggekanten. En fornying av hytta kan også øke verdien på boligen ved et fremtidig salg.

Hvordan få råd til oppussing

Slik får du råd til oppussingen du egentlig ikke har penger til, men som er høyst nødvendig:

  • Budsjett og spareplan
  • Gjør det selv
  • Bruk skattepenger og feriepenger
  • Selg ting du ikke trenger
  • Lån

Budsjett og spareplan

Ta en vurdering på om oppussingen er akutt, eller om det kan vente til du har spart opp nok penger. Må den gjennomføres øyeblikkelig er det viktig å sette opp et realistisk budsjett. Prøv etter beste evne å holde budsjettet underveis.

Gjør det selv

Gjør så mye av jobben selv som overhodet er mulig. Det er her potensialet for å spare penger er størst. Lei kun inn håndverkere når det er et krav, og sørg for å hente inn anbud fra flere fagfolk for å sammenligne pris.

Skattepenger og feriepenger

Spar penger du får tilbake på skatten i stedet for å sløse dem bort. Dropp ferien og bruk penger på oppussing, fordi boligen din fortjener det. En sydentur for en familie på fire koster fort det samme som et nytt kjøkken fra IKEA eller Elkjøp.

Selg ting du ikke trenger

Har du ting du ikke bruker kan de enkelt selges på FINN eller Facebook. Dette gjelder særlig dyrere artikler som møbler, sportsutstyr eller elektronikk. Gå gjennom klesskapet og selg gamle vintage-perler, eller sjekk boden for gressklippere som ikke lenger er i bruk. Pengene kan legges rett i oppussingspotten.

Lån

Hvis ingen av alternativene overfor er aktuelle kan det være fornuftig og nødvendig å ta opp et lån. Prøv gjerne et privat lån eller en opplåning på bolig før du tyr til forbrukslån med lav rente. Et lån uten sikkerhet kan likevel være gunstig hvis det medfører en verdiøkning på eiendommen, og du har en fornuftig plan for tilbakebetalingen.

Bruk sunn fornuft

Husk at penger du låner også skal betales tilbake. Retningslinjene fra Finanstilsynet er heldigvis utformet slik at du skal få et lån du kan leve med. Som låntaker skal du kunne tåle en renteøkning på minst fem prosent av total gjeld. Samlet gjeld skal ikke overstige fem ganger årsinntekt. Et forbrukslån skal også kunne nedbetales i løpet av fem år. En kredittvurdering avgjør uansett den endelige lånesummen og lånerenten. Jo bedre betalingsevne du har, jo lavere rente har du mulighet til å få.

Konklusjon

Lån til oppussing kan øke verdien på eiendommen, og kan derfor være en god investering. Særlig hvis du gjør mesteparten av jobben selv. Lån med sikkerhet i bolig er ofte det billigste alternativet, men et forbrukslån kan også være gunstig for eksempel ved salg av bolig eller nødvendig vedlikehold. Et godt råd er å sammenligne flere forskjellige alternativer, og finne det beste valget for akkurat din økonomiske situasjon.