3 smålån med gode renter og gunstige betingelser

3 smålån med gode renter og gunstige betingelser

3 smålån med gode renter og gunstige betingelser post thumbnail image

Er du på leting etter et godt smålån? Da skal vi gjøre «leteaksjonen» litt lettere for deg. Vi har gransket samtlige smålån som er å oppdrive i Norge. Under har vi tre forslag til lån du bør se nærmere på.

Felles for alle tre er at de kan være svært gunstige for alle som får dem.

Hva er smålån?

Før vi tar for oss de tre gode smålånene, må vi komme med en oppklaring. For dem som ikke er helt oppdatert på terminologien.

Et smålån er i realiteten et forbrukslån. Men ettersom man kan få forbrukslån på mange hundre tusen kroner, mente noen at det var nødvendig å skille små forbrukslån fra de større. Dermed dukket ordet smålån opp.

Utover navnet, er det få eller ingen ting som skiller de mindre lånene fra større forbrukslån. Mange av betingelsene, ulempene og fordelene er de samme.

Men enkelte smålån er gunstigere enn andre. Og det er det som er poenget med denne artikkelen.

Høye renter

Smålån og forbrukslån er i det store og hele det samme. Og begge lånene er usikrede lån. Dette betyr at du unngår at banken tar pant i huset ditt for at du skal få lån, for eksempel. Du trenger heller ikke å mase på familie eller venner om å stille kausjon for lånet.

Vel og bra. Men dette har en pris. Og den dukker opp i rentene. Lånerentene på smålånene kan bli temmelig høye. Spesielt hvis du velger et av de dyreste lånene, likt det Dagens Næringsliv skrev om. Her kom det frem at noen aktører krever en rente på vanvittige 9 250%!

Usikrede lån

Du vet boliglånsrenten, ikke sant? Den har vært svært lav i mange år nå. Helt nede på 2 %. Mye av grunnen til den lave renten er at banken tar pant i huset når den låner deg penger. Skulle du misligholde lånet, kan banken selge huset for å få tilbake pengene.

Slik er det ikke med usikrede smålån.

Ettersom du får lånene uten å hoste opp sikkerhet, må banken beskytte seg på andre måter. Og da er vesentlig høyere renter en garanti for at den ikke taper penger på utlånsvirksomheten.

Ok – Til poenget.

Rentene på forbrukslån og smålån er generelt høye. Men de varierer også mye fra bank til bank. Under finner du tre av de beste smålånstilbudene du kan få akkurat nå.

1. Gebyrfritt smålån fra Santander

Santander Consumer Bank, som eies av spanske Banco Santander, definerer alt mellom 10.000,- og 70.000,- som et smålån. Og det er gode grunner til at du bør kikke nærmere på dette lånet hvis du bare trenger å låne en liten sum penger:

  • Santander har droppet gebyrene. Her trenger du hverken å slite med etableringsgebyr eller termingebyr. Dette er et av landets få gebyrfrie smålån.
  • Den nominelle renten starter på 7,9 %. Har du god økonomi, kan du få en effektiv rente under 10 %*.

(*Hvor god din effektive rente blir, avgjøres av kredittvurderingen som banken gjør av deg og økonomien din.)

For å bli vurdert som potensiell låntaker, må du ha fylt 23 år. I tillegg skal du være fri for betalingsanmerkninger. Og du må ha en inntekt på minst 200.000 kroner i året.

2. Et mindre lån

Bank Norwegian er også en av bankene som lar deg låne litt penger. Der andre ikke vil låne ut mindre enn 25.000 kroner, lar Bank Norwegian deg låne så lite som 5.000,- kroner. Og ikke nok med det:

  • Låner du mellom 5.000,- og 14.999,- slipper du unna etableringsgebyret.
  • Den effektive renten starter på 8,99 %. Men for at du skal få en så god rente må du trolig ha 100 i kredittscore, noe som er svært sjeldent…

En annen fordel med Bank Norwegian er at du kan ha med deg en medsøker når du søker om smålån. Altså at dere er to som er ansvarlige for lånet.

Ikke bare øker dette sjansen for at lånesøknaden din ender med et lån. Det er også en god mulighet for at rentene blir lavere.

For å søke, må du minst være 23 år. Du må kunne legge frem bevis på at du har inntekter. Du kan heller ikke ha inkassosaker på deg.

3. Fleksibelt lån fra Instabank

Instabank er et forholdsvis ferskt tilskudd til den norske bankstammen. Og banken gjør ting annerledes. Den tilbyr blant annet et fleksibelt forbrukslån. Du kan låne så lite som 5.000 kroner. Og du kan få lånet som et slags rammelån.

I stedet for at du får pengene på kontoen din i samme øyeblikk som du får innvilget lånet, får du en tilgjengelig kreditt. Du behøver hverken å betale renter eller avdrag så lenge du ikke rører kreditten.

La oss si at du har fått et fleksibelt lån på 10.000 kroner.

  • Du benytter 6.000,- av kreditten til å kjøpe en tv i januarsalget.
  • Du har fortsatt en kreditt på 4.000,-
  • I tillegg skal du bare betale renter og avdrag på de 6.000 kronene du har benyttet.

Instabanks nominelle renter starter på 7,99 %. Hva slags effektiv rente du får vil avhenge av hvordan du kommer ut av kredittsjekken. For mange havner den på 15-tallet et sted.

Besparende undersøkelser

Over finner du tre eksempler på gode smålånstilbud. Du skal ikke behøve å lete lenge før du finner flere. Og det er letingen som er poenget. Anstrenger du deg litt, ser du raskt at det er store forskjeller på de ulike smålånstilbyderne.

Og du trenger ikke å besøke hver enkelt banks nettsider. Du kan bruke en sammenligningstjeneste. Den gjør at «jobben» blir mye lettere.